700+ Most Important Assam History MCQ With Answer

Q31. According to Pre-History sources, who was the mother of Narakasura?

a) Dharitri
b) Hidimba
c) Usha
d) Ulupi

View Answer
Answer: a) Dharitri

Most Important Assam History MCQ With Answer

Q32. Who was the first king of the Pala dynasty?

a) Niti Pala
b) Gopala
c) Braja Pala
d) Brahmapala

View Answer
Answer: d) Brahmapala

Most Important Assam History MCQ With Answer

Q33. Which king of the Kamarupa kingdom was known as Maharajadhiraja?

a) Pushyavarman
b) Balavarman
c) Bhaskar Varman
d) Naranarayana

View Answer
Answer: a) Pushyavarman 

Most Important Assam History MCQ With Answer

Q34. During whose reign did Hiuen Tsang visit Assam? (APSC Prelims 2017)

a) Naranarayan
b) Bhaskar Varman
c) Brahmapala
d) Bala Varman

View Answer
Answer: b) Bhaskar Varman 

Most Important Assam History MCQ With Answer

Q35. According to Hiuen Tsang, who was the “Aristocratic king of eastern India” in the Kamarupa kingdom?

a) Brahmapala
b) Bhaskar Varman
c) Naranarayana
d) Gopala

View Answer
Answer: b) Bhaskar Varman 

Most Important Assam History MCQ With Answer

Q36. During which century did Kumar Bhaskarvarman rule in Assam?

a) 6th century
b) 9th century
c) 5th century
d) 12th century

View Answer
Answer: a) 6th century  

Most Important Assam History MCQ With Answer

Q37. Which dynasty preceded the Varman dynasty?

a) Bhauma Dynasty
b) Pala Dynasty
c) Varman Dynasty
d) Koch Dynasty

View Answer
Answer: a) Bhauma Dynasty 

Q38. In which year did Hiuen Tsang visit Assam? (APSC Prelims 2017)

(a) 640 AD, during the reign of Bhaskarvarman 
(b) 600 AD, during the reign of Pushyavarman
(c) 626 AD, during the reign of Bhutivarman
(d) None of the above

View Answer
Answer: (a) 640 AD, during the reign of Bhaskarvarman 

Q39. Which king of the Varman dynasty was contemporary with Samudragupta of the Gupta dynasty?

(a) Bala Varman
(b) Bhaskar Varman
(c) Pushya Varman
(d) Bhuti Varman

View Answer
Answer: (c) Pushya Varman 

Q40. What is the ancient name of Cachar?

(a) Hidimba
(b) Sonitpur
(c) Hajo
(d) Kamrupa

View Answer
Answer: (a) Hidimba

Q41. The earliest historical dynasty of Assam was that of the (APSC Prelims 2011)

(a) Palas
(b) Varmans 
(c) Narakas
(d) Salastambhas

View Answer
Answer: (b) Varmans 

Most Important Assam History MCQ With Answer

Q42. The Boghazkoi inscription was discovered in which country?

(a) India
(b) Iran
(c) Syria
(d) Turkey

View Answer
Answer: (d) Turkey 

Q43. Which Purana was composed in Assam?

a) Kalika Purana
b) Varuna Purana
c) Vamana Purana
d) Saura Purana

View Answer
Answer: a) Kalika Purana  

Q44. The ancient city “Bengmara” is presently known as

a) Diphu
b) Sadiya
c) Tinsukia
d) Dibrugarh

View Answer
Answer: c) Tinsukia 

Q45. What was the name of the elephant of Bhagadatta?

a) Supratika
b) Chetak
c) Langie
d) Ramu

View Answer
Answer: a) Supratika 

Q46. Who was the father of Bana Raja?

a) Bali
b) Prahlad
c) Hiranyak
d) Bhishmaka

View Answer
Answer: a) Bali 

Q47. Which book of Hiuen Tsang mentions about Kamarupa?

a) Si-Yu-Ki
b) Buranji
c) Indica
d) History of Assam

View Answer
Answer: a) Si-Yu-Ki

Most Important Assam History MCQ With Answer

Q48. . Bhaskarvarman was a worshiper of _?

a) Shiva
b) Vishnu
c) Durga
d) Kamakhya

View Answer
Answer: a) Shiva 

Q49. Harjjar Varman’s Nine Line inscription is located near __.

a) Tezpur
b) Jorhat
c) Sibsagar
d) Tinsukia

View Answer
Answer: a) Tezpur 

Q50. The character Chand Sadagar is found in the tale of _.

a) Aymati
b) Usha
c) Behula
d) Sabitri

View Answer
Answer: c) Behula  

Most Important Assam History MCQ With Answer

Q51. During which period was the “Yogini Tantra” written? (APSC – 2016)

a) 14th Century
b) 11th Century
c) 10th Century
d) 5th Century

View Answer
Answer: a) 14th Century  

Q52. What was the daughter’s name of King Bana?

a) Usha
b) Rukmini
c) Radha
d) Srimaya

View Answer
Answer: a) Usha  

Most Important Assam History MCQ With Answer

Q53. Narakasura founded which dynasty?

a) Pala Dynasty
b) Salasthambha
c) Varman Dynasty
d) Bhauma Dynasty 

View Answer
Answer: d) Bhauma Dynasty  

Q54. The oldest common inscription discovered in Assam belonged to which dynasty?

a) Varman Dynasty
b) Kamata Dynasty
c) Koch Dynasty 
d) Pala Dynasty

View Answer
Answer: c) Koch Dynasty 

Q55. What was the capital of the Pala Dynasty in Assam?

a) Durjaya
b) Tezpur
c) Koch Bihar
d) Rangpur

View Answer
Answer: a) Durjaya

Q56. Who was the founder of the Pala Dynasty?

a) Gopala
b) Jaya Pala
c) Dharma Pala
d) Brahmapala

View Answer
Answer: d) Brahmapala  

Q57. The title “Kumara Raja” was given to which king?

a) Bhuti Varman
b) Bhaskarvarman
c) Hajjarvarman
d) Bala Varman

View Answer
Answer: b) Bhaskarvarman  

Most Important Assam History MCQ With Answer

Q58. What was the first capital of the Chutia Kingdom?

a) Swarnagiri
b) Maibong
c) Hajo
d) Jorhat

View Answer
Answer: a) Swarnagiri  

Q59. Which Chutia king built Sadiya?

a) Naranarayan
b) Prithu
c) Ratnadhwajpal
d) Bhaskar Varman

View Answer
Answer: c) Ratnadhwajpal  

Most Important Assam History MCQ With Answer

60. What was the capital of the Varman dynasty of the Kamrupa Kingdom?

a) Pragjyotishpur
b) Gargaon
c) Saraideu
d) Rongpur

View Answer
Answer: a) Pragjyotishpur  

12 thoughts on “700+ Most Important Assam History MCQ With Answer”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top